- Craiova se află situată în partea de sud-vest a României, este reședința județului Dolj și cel mai important centru economic, social și cultural al întregii Regiuni de Dezvoltare SudVest Oltenia.
- Poziția regională îi conferă o accesibilitate, dar și o conectivitate foarte bună, la intersecția arterelor de comunicație transcarpatice, danubiene și transeuropene. Este al doilea oraș ca importanță la sud de Munții Carpați, după București, și concentrează aproximativ 40 % din populația totală a județului Dolj.
- Cu o suprafață de 8.141 ha, o populație stabilă totală de aproximativ 300.000 de locuitori și 13 cartiere înglobate, orașul beneficiază de deschiderea deosebită pe care o are către granițele cu Bulgaria, la sud, sau Serbia, la sud-vest, fiind, din cele mai vechi timpuri, inițiatorul schimburilor economice și culturale transfrontaliere.
- Craiova este inclusă în coridul IV pan-european.
Căi de comunicație rutiere:
- Craiova este situată la 121 km de autostrada Piteşti-Bucureşti-Constanţa
- Drumul expres Craiova – Pitești este impărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără banda de urgență și o bandă mediană cu separator.
- Drumul expres Craiova-Calafat (90 km) conduce la podul Calafat-Vidin (feroviar și rutier) și face legătura spre transportul rutier și feroviar din Bulgaria, dar și spre transportul naval, prin Portul Calafat.
- Drumul național Craiova-Bechet (70 km) face legătura spre transportul rutier și feroviar din Bulgaria și spre transportul naval, prin Portul Bechet.
Căi de comunicație feroviare:
Craiova este nod feroviar național, cu legături directe spre transportul feroviar internațional
Căi de comunicație aeriene:
Locație – Situat la 7 km de centrul orașului Craiova, pe autostrada Craiova - București, Aeroportul Internațional Craiova deservește întreaga regiune Oltenia. Este cea mai apropiată poartă aeriană din regiunea Olteniei, fiind singurul aeroport care deservește 2,3 milioane de locuitori din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, dar și din zonele transfrontaliere.
PARTICULARITĂȚI NATURALE
- Craiova și județul Dolj sunt situate în zonă de câmpie, specializată, în principal, în cultura de cereale, viță de vie, dar și în cultura de pepeni verzi.
- Temperatura medie anuală în Craiova este de 10,8 grade Celsius.
- Rețeaua hidrologică din județul Dolj este alcătuită din fluviul Dunărea și râul Jiu.
- Resursele energetice din județul Dolj: petrolul și gazele naturale cu centre de exploatare la Brădești, Ghercești, Coșoveni.
- În Craiova și imediata vecinătate se află sediul a 2 mari termocentrale, cu puteri instalate de peste 1000 MW: Ișalnița și Craiova II.
13/09/2021