Primăria si consiliul local Craiova

Servicii On-line

Servicii On-line

Consultare publica

Consultare publica

Achiziții publice

Achiziții publice

IntenCity Festival

IntenCity Festival

Telefonul Cetateanului

Telefonul Cetateanului

Acte utile

Acte utile

PARCUL NICOLAE ROMANESCU
Parcul Nicolae Romanescu – cum a început povestea?
Istoria Parcului Nicolae Romanescu își are începutul în anii 1844-1845, când, un grădinar neamț primește ordin să execute lucrări de realizare a unei grădini cu sere, clădiri, pavilioane, bănci, animale și păsări pe moșia marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu.
Grădina Bibescu era recunoscută ca loc de promenadă pentru nobilimea craioveană și era descrisă ca fiind … “o podoabă care se poate numi între cele dintâi … un parc în cel mai bun gust englezesc…”.
De două ori pe săptămână, acolo se asculta muzică militară, iar arhivele vremii spun că Iancu Bibescu a înființat prima grădină zoologică din România. Pentru extindere, Iancu Bibescu a cumpărat mai multe moșii învecinate, ajungând la 259 de pogoane.
Numele Grădinii Bibescu a fost legat de unele evenimente istorice, dintre care amintim vizita domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Craiova, din iunie 1859.
*Magazin Istoric - Parcul Romanescu, Ion Zarzără, 2007.
***
Parcul Nicolae Romanescu, o splendoare a Municipiului Craiova, este capodopera arhitectului francez, Eduard Redont și a lui Nicolae Romanescu, primar al Craiovei în acel moment. În anul 1902, în plin proces de construire a Parcului Bibescu – actual Nicolae Romanescu, inginerul - șef P. Călinescu, sub directa coordonare a lui Redont, a propus, printr-o corespondență strânsă cu Primarul Craiovei, Nicolae Romanescu, modelele de bănci pentru parc.
“Spre răspuns la adresa Domniei – Voastre N 1760 din 8 martie a.c, am onoarea a vă comunica că numerul băncilor necesare aleelor din parcul Bibescu ar fi între 50 – 60 bucăți cu schelet în fer cu postamentul și spatele în lați de lemn vopsit în verde bronzat ca și scheletul”
Băncile s-au realizat la Turnătoaria de Fer și Alamă – Atelier Mecanică – Societatea Anonymă Metalurgică Română, Foste “Usinele Lemaitre”.
Pe lângă băncuțe, Primăra Craiova a primit și modelele de felinare care aveau să lumineze parcul.
Pe 29 septembrie, se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu, dar parfumul Belle Epoque încă se simte, Primăria Craiova păstrând modelele de băncuțe ale lui Edouard Redont și Nicolae Romanescu.
Sursă: Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale (SJAN-DJ), fond Primăria Municipiului Craiova, Serviciul Administrativ, dosar nr 89/1902, fila- 252, 258, 386, 388, 390, 391
 
Gândit de arhitectul francez, Edouard Redont și primarul Craiovei, Nicolae Romanescu, a fost cel mai amplu proiect de regenerare urbană realizat la nivelul orașului în anii 1900. Plecat de la asanarea bălților, proiectul a luat medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris și s-a transformat în crearea unuia dintre cele mai mari parcuri din Europa.
Pentru că era un mare iubitor de flori, Nicolae Romanescu a apelat la toți cultivatorii de plante din Europa, unul dintre ei fiind contele austriac Liubienski.
Mai jos redăm comanda către Contele Liubiesnki a primarului Craiovei, Nicolae Romanescu.