Acte utile
Consultare publică
Contact
MASURI COVID-19
Craiova CityApp
Utile »
IntenCity »
Atracții turistice »
Lăcașe de cult
Monumente istorice
Publicat: 13 noiembrie 2014, 10:56, Actualizat: 15 iulie 2020, 14:11

BISERICA SF. DUMITRU (biserica domnească, biserica Băneasa sau Catedrala Mitropolitană) este cel mai vechi și mai important edificiu de cult din Craiova. Situată în zona centrală a orașului, în imediata apropiere a Casei Băniei, biserica a fost reconstruită succesiv, de-a lungul secolelor, pe temelii ce datează, conform unor ipoteze, din jurul secolelor XI-XII. Ctitorită de banul Barbu Craiovescu, rezidită de Matei Basarab, reparată și remodelată de domnitorul Constantin Brâncoveanu și de boieri locali (Obedeanu, Argetoianu) și reconstruită din temelii sub oblăduirea Regelui Carol I, Biserica Sf. Dumitru este în prezent unul dintre cele mai importante centre spirituale și obiective turistice din municipiul Craiova.

 

 

BISERICA “SF. NICOLAE” – BRÂNDUȘA  (str. Brândușa, nr. 12) este un monument istoric și de arhitectură religioasă de secol XVIII plin de farmec, înzestrat cu o atmosferă intimă, profundă. Numele după care este cunoscută, Brândușa, vine de la denumirea uneia dintre cele mai vechi mahalale din Craiova. În biserică se afla, lângă altar, o raclă cu moaște ale Sfinților Mucenici de la Hozeva (20 martie) și Icoana  Sf. Filoteia, care, conform unui document din 1900, este declarată ca fiind făcătoare de minuni. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil.

 

 

ANSAMBLUL BISERICII SFÂNTA TREIME  (str. Ioan Maiorescu nr. 9), situat în zona centrală a municipiului Craiova, este un complex arhitectural de secol XVIII aparte, cu un trecut spectaculos. După cutremurul din 1838, biserica a fost reparată de Catinca Bibescu și fiul său, marele logofăt Barbu Ştirbei, viitorul domn al Țării Românești. Odată cu înscăunarea acestuia, paraclisul boieresc al familiei Ştirbei a devenit biserică domnească. În 1906, paraclisul a fost reclădit pe vechile temelii, pe cheltuiala și sub ctitoria fiilor lui Barbu Ştirbei Vodă, principii Alexandru și Dimitrie Ştirbei, după planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy.

 

CATEDRALA EPISCOPALĂ „MADONA DUDU”  - cunoscută sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova. Biserica a fost construită în stil brâncovenesc între anii 1750 - 1756 la inițiativa lui Gheorghe Ion și Constantin Fotescu. Biserica a fost numită astfel după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care - spune legenda - ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul.

 

BISERICA SF. ILIE (str. Constantin Nicolăescu Plopșor, nr. 2) este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din zona centrală a municipiului Craiova și însemnat paraclis mitropolitan. Situată în imediata vecinătate a străzii Lipscani, principala arteră comercială a centrului vechi negustoresc al orașului, biserica actuală a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, ridicată în secolul al XVIII-lea de boierii Otetelișeni. Despre clopotnița de la Sf. Ilie, azi dispărută, se spune că ar fi fost construită pe 7 etaje, fiind mai înaltă decât vestitul turn al Colței din București.

 

BISERICA MÂNTULEASA (Calea Unirii nr. 59) a fost construită pe temelia uneia mai vechi, de lemn, de la începutul sau jumătatea secolului al XVIII-lea. La inițiativa vistiernicului Barbu Ştirbei, cu ajutorul acordat de breasla croitorilor, biserica de zid a fost ridicată în anul 1792. Datorită aportului semnificativ al croitorilor, aceasta a preluat hramul Sf. Pantelimon, patronul breslei acestora. Numele bisericii - Mântuleasa - este întâlnit în cele mai vechi documente ale Craiovei, fiind folosit încă din 1795 în relație cu lăcașul de cult, dar și cu mahalaua din jurul acesteia. Se crede că denumirea „Mântuleasa” vine de la „Mântuitoarea”, numire religioasă a mamei Mântuitorului.

 

BISERICA ROMANO - CATOLICĂ „SFÂNTUL ANTON” – este menționată documentar în anul 1699. După ce a fost incendiată și demolată, după înlocuirea administrației austriece a Olteniei, parohia catolică s-a reorganizat și a ridicat actuala biserică în anul 1842.

 

BISERICA EVANGHELICĂ LUTERANĂ (Calea Unirii, nr. 13) a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea pentru protestanții din Țara Românească. Marea majoritate a acestora era formată din protestanți de diferite etnii, în special englezi, austrieci, prusaci și ruși stabiliți în Craiova. În prezent, biserica găzduiește atât comunitatea evanghelică-luterană, cât și pe cea reformată.