Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului
Publicat: 25 ianuarie 2017, 16:45, Actualizat: 25 ianuarie 2017, 16:47

  FRIENDSHIP  SEASON
- it never gets old -
                                           

VINERI, 27 IANUARIE 2017, ORA 19:00
Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

DIRIJOR GIAN  LUIGI  ZAMPIERI ITALIA

INVITAT SPECIAL  DOVA  CAHAN
scriitoare și regizoare  - ISRAEL

În program:
Naftali Herz Imber/Samuel Cohen:
”Hatikva”, imnul național al statului Israel (orchestrație: Gian Luigi Zampieri)

Guido Alberto Fano: Introduzione, Lento fugato e Allegro appassionato
(Uvertură în Fa minor)  - primă audiție mondială -

Bedřich Smetana: „Má vlast” („Patria mea”): poemul simfonic „Vltava”

Șerban Nichifor: „Cries” din ciclul „Shoah”
dedicat comemorării victimelor Holocaustului (2007) - primă audiție

Leonard Bernstein: „Chichester Psalms” pentru voce, cor și orchestră - primă audiție
Solistă: MIHAELA  POPA (mezzosoprană
)

ORCHESTRA  SIMFONICĂ  ȘI  CORALA  ACADEMICĂ ALE  FILARMONICII  “OLTENIA”

Maestru de cor: PAVEL  ȘOPOV

JOI, 26 IANUARIE, ORA 18:00
Întâlnirea AmiTEA nr. 10
Sala ”Filip Lazăr” a Filarmonicii Oltenia
INVITAȚI
DIRIJOR Gian Luigi Zampieri (ITALIA )
SCRIITOAREA ȘI REGIZOAREA Dova Cahan (ISRAEL)
MAESTRUL DE COR Pavel Sopov

MODERATORI
Constantin Secară
(Muzicolog)
Ramona Bădescu (PR @ Filarmonica Oltenia)

***

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. De mai mulţi de ani, se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale. A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican. Concertele sale sunt înregistrate și transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva. Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și dirijor al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Dova Cahan este autoarea cărții „Un Askenazita dalla Romania all'Eritrea” (GDS Edizioni) / ”Un askenaz între România şi Eritreea”. Totodată, a semnat scenariul și este producătorul filmului documentar „A Zionist Journey from Romania to Eritrea” / ”Călătoria unui sionist din România spre Eritreea” (2010).
" Faptul că stăpânesc limbi străine - italiana, engleza, româna, franceza și ebraica - și că am absolvit Universitatea din Tel Aviv a determinat ca eu să devin o personalitate cosmopolită, internațională. Aceasta s-a întâmplat când am scris prima mea carte în limba italiană, tradusă ulterior în limba română și întregită de filmul meu documentar...În toate scrierile mele subiectul se bazează pe viața tatălui meu, Herşcu Şaim Cahan,  care a scăpat de Holocaust și de comunism, dar care nu a reușit vreodată să-și realizeze adevărata sa năzuință de-o viață: să trăiască în Israel, chiar dacă a fost mereu un om de afaceri plin de succes și un mare filantrop..."

Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere - Universitatea din Craiova; actualmente, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.

Născută la Iaşi, în anul 1967, Mihaela Popa a absolvit mai întâi cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, secţia canto clasic (promoţia 1987), apoi secţia Interpretare muzicală - Canto a Departamentului de Muzică - Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova (2009). Mezzosoprana Mihaela Popa a activat, între 1986 şi 2013, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini” (astăzi, Opera Română Craiova), la început ca artist liric, iar începând cu 2003 deţinând statutul de solistă vocală. Din anul 2013 deţine funcţia de artist liric în cadrul Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia”, unde interpretează frecvent partituri solistice din repertoriul vocal-simfonic.

***

Holocaust  este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
Cuvântul original grecesc (holókauston) este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar pentru Iahve (Elohim) căruia, după Cartea Leviticului (a treia carte a Pentateuhului), îi era plăcut mirosul acestor jertfe.
Cuvântul holocaust era folosit din secolul al XVII-lea pentru a denumi moartea violentă a unui număr mare de oameni. Spre deosebire de cuvântul masacru, de origine latină („ucidere în masă de oameni de către alți oameni”), cuvântul holocaust se putea referi și la dezastre sau catastrofe. Winston Churchill, de exemplu, l-a folosit înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar alții îl folosesc pentru a descrie Genocidul armean din Primul Război Mondial.
Din anii 1950, utilizarea sa a fost restrânsă și este folosită astăzi doar cu referire la masacrarea evreilor de către naziști în ajunul și în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaust)

********************************