Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
¡Viva México! Concert extraordinar dedicat Zilei Naționale a Mexicului
Afis
Rodolfo Perez Berrelleza
Eduardo Gonzalez
Publicat: 15 septembrie 2016, 14:45, Actualizat: 15 septembrie 2016, 15:06

VINERI, 16 SEPTEMBRIE 2016, ORA 19:00

 

Dirijor:

EDUARDO GONZÁLEZ

Solist:

RODOLFO PÉREZ BERRELLEZA (chitară)

ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORUL BĂRBĂTESC

ALE FILARMONICII „OLTENIA”

Dirijor cor: Manuela Enache

 

Program de prime audiții:

Blas Galindo: Sones de mariachi

Ramón Noble: Concertino mexicano pentru chitară și orchestră de coarde

Manuel M. Ponce: Muzica de scenă pentru chitară, cor bărbătesc și orchestră de coarde

Eduardo Gamboa: Fanfarria

Arturo Márquez: Conga del fuego nuevo

Ricardo Castro: Intermezzo din "Atzimba"

Arturo Márquez: Danzón No. 2

José Pablo Moncayo: Huapango

 

EDUARDO GONZÁLEZ

Remarcabilul talent pe care-l posedă Eduardo González îl plasează printre cei mai de seamă muzicieni mexicani din generația sa. Debutul său de succes cu National Symphony Orchestra of Mexico la Palacio de Bellas Artes din Mexico City a atras atenția criticii de specialitate. Ca urmare, Eduardo González apare frecvent ca dirijor invitat și a fost director muzical al proiectului Family Concerts Series, susținut de National Symphony Orchestra of Mexico.

Eduardo González a colaborat cu artiști celebri precum tenorii Plácido Domingo și Andrea Bocelli, soprana Lourdes Ambriz și violonistul Vadim Brodsky, iar în 2010 a debutat în Europa dirijând Orchestra Filarmonicii „Oltenia” într-o gală de muzică latino-americană. Tot în 2010, a fost semifinalist la Orquesta de Cadaqués International Conducting Competition (Spania).

Eduardo González a studiat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, (Italia), la Universitatea din Veracruz (Mexic), la Carnegie Mellon University (S.U.A.) și în particular cu prof. Alun Francis (fost director artistic al Berliner Symphoniker). A fost beneficiarul mai multor burse oferite de Fundația Fulbright și de statul mexican.

Ca instrumentist (flaut), Eduardo. González a câștigat Premiul I la Young Artists Competition organizat de Orquesta Sinfónica de Xalapa și a evoluat ca solist cu orchestre mexicane de prestigiu. A fost primul flautist mexican invitat să susțină o audiție la Berliner Philharmoniker, cu Sir Simon Rattle (2004).

 

RODOLFO PÉREZ BERRELLEZA

Chitarist, producător muzical și manager de proiect cultural, Rodolfo Pérez Berrelleza s-a născut în Culiacan, Sinaloa (Mexic). A studiat la Universitatea din Sinaloa cu Heriberto Soberanes, apoi la National School of Music (UNAM) din Mexico City, la clasa prof. Juan Carlos Laguna.

A participat la numeroase cursuri de măiestrie susținute de personalități muzicale precum Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Zoran Duckic, Costas Costasiolis, David Tanembaum, Victor Pellegrini, Ricardo Gallén. În cei peste 10 ani de activitate solistică, a cântat pe cele mai importante scene din Mexic, precum și în Statele Unite și Europa. A fondat Trio-ul de chitare „Culiacan” și a fost invitat să susțină concerte în compania unor orchestre din Italia și Mexic (2005).

Cu Sinaloa Symphony Orchestra a realizat premierele lucrărilor Fantasía Sinaloense (pentru chitară și orchestră) și Concierto Insurgente (Trio „Culiacan” și orchestră) ale compozitorului Angel Ramirez. În paralel cu activitatea concertistică, deține calitatea de membru fondator al Fundación Cultural de la Guitarra. În perioada 2009-2011, a fost director al Festivalului de chitară de la Culiacan, unul dintre cele mai importante în spațiul latino-american. A imprimat trei CD-uri: Contrastes, XXV Cuadros Mágicos (Adlib Mucis) și Fantasía Mexicana (Brilliant Classics).

 

***

16 septembrie, Ziua Naţională a Mexicului, marchează începutul luptei pentru câştigarea independenţei faţă de Spania, mişcare condusă de către eroul naţional, Miguel Hidalgo.

Mariachi, faimoşii muzicieni stradali pot fi întâlniţi în oraşele mexicane la tot pasul, asteptând să fie angajaţi pentru o serenadă, o nuntă sau pentru orice alt eveniment. Componenţa grupului este de minimum 3 artişti, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, purtând faimoasele sombreros.

Dansul naţional, “Dansul Palariei”, este inspirat de cel mai frumos sentiment uman, dragostea. Poate fi executat în cuplu sau de către mai mulţi dansatori.