Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
VIOARA LUI ENESCU, VINERI, 8.12.2017, ORA 19:00 la FILARMONICA “OLTENIA”
Afis
Publicat: 6 decembrie 2017, 12:51, Actualizat: 6 decembrie 2017, 12:53

VIOARA LUI ENESCU
VINERI,  8 DECEMBRIE  2017, ORA  19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

DIRIJOR
ALEXANDER  WALKER
ANGLIA


SOLIST
GABRIEL  CROITORU
vioară


În program:
George Enescu: Balada pentru vioară și orchestră
Camille Saint-Saëns: Concertul nr. 3 în Si minor pentru vioară și orchestră, op. 61 Claude Debussy: Marea (3 schițe simfonice)
    - „Din zori până la amiază pe mare“
    - „Joc de valuri“
    - „Dialogul mării cu vântul“


ALEXANDER  WALKER
Cariera dirijorului Alexander Walker i-a prilejuit acestuia colaborarea cu orchestre de pe întreg mapamondul. Recent, a avut primul concert la pupitrul English Chamber Orchestra în Cadogan Hall din Londra. În Marea Britanie, Alexander a dirijat The City of London Sinfonia, BBC Philharmonic (într-un concert care a fost difuzat la postul de radio BBC Radio 3), cu New Queens Hall Orchestra şi cu Russian Orchestra of London. De asemenea, a colaborat cu Royal Philharmonic Orchestra, în concerte şi înregistrări, ca și în recentul eveniment dedicat aniversării compozitorului Edward Elgar, care a avut loc la Malvern.
Dirijorul este implicat în proiecte cu Royal Opera House, Covent Garden, şi a efectuat turnee cu Royal Ballet la Teatrele Bolshoi şi Mariinksy din Rusia, în Statele Unite ale Americii (inclusiv la Metropolitan Opera şi Kennedy Center), în Singapore, Coreea de Sud, Japonia şi Turcia. A dirijat spectacole cu Spărgătorul de nuci, Giselle, Manon, Romeo şi Julieta şi Lacul lebedelor. La Opera Naţională Finlandeză, a dirijat noua producţie a Lacului lebedelor semnată de Kenneth Greve; cu Scottish Ballet, a dirijat Cenuşăreasa, cu Northern Ballet Theatre, Romeo şi Julieta, iar în această stagiune, a dirijat Spărgătorul de nuci, la Opera Naţională Norvegiană din Oslo.
Alexander Walker este profesor de dirijat al Academiei Regale de Muzică din Londra.În anul 2017, Societatea Elgar  i-a decernat Medalia Elgar, care în trecut a fost acordată lui Sir Andrew Davies, Vladimir Ashkenazy și  Daniel Barenboim.

GABRIEL  CROITORU
A cântat în mai mult de 500 de concerte ca solist pe tot cuprinsul Europei şi Asiei, incluzând colaborări de excepţie cu London RoyalPhilharmonic, Monte Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra ş. a. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Italia, Belgia, Olanda, China, Bulgaria, Ungaria, S. U. A., ex-U. R. S. S., Cehia, România şi a participat la cursurile de măiestrie artistică ale renumiţilor Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988).
În prezent, Gabriel Croitoru deţine postul de solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio - Bucureşti şi al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, face parte din Cvartetul de Coarde Transilvan (Cluj-Napoca), desfăşurând simultan şi o prestigioasă carieră didactică, în calitate de profesor de vioară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2006, deţine titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, teza sa fiind intitulată “Pablo Sarasate - Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”.
În primăvara anului 2008, Gabriel Croitoru a câştigat concursul organizat de Muzeul Naţional “George Enescu” şi Ministerul Culturii şi Cultelor pentru încredinţarea spre folosinţă a viorii Guarnieri 1731 “Catedrala”, care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional “George Enescu”. În anul 2011, Gabriel Croitoru a câştigat pentru a doua oară concursul organizat de muzeu în acelaşi scop, astfel că în prezent vioara poate fi ascultată în concertele susţinute de artist atât în ţară, cât şi în străinătate.