Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
Tarafuri şi fanfare - ediţia a X-a, Craiova 29 august
Publicat: 27 august 2015, 10:43, Actualizat: 31 august 2015, 16:27

O adevărată sărbătoare a muzicii ţărăneşti, Festivalul Tarafuri şi fanfare a fost iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă. Festivalul a debutat la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului”Dimitrie Gusti”, apoi a fost organizat la Sibiu şi Suceava.

Odinioară, în multe zone ale ţării muzica de fanfară sau taraf era nelipsită. Fiecare comunitate avea fanfară sau taraf care cântau la nunţi, înmormântări, la bal şi la război, la joc şi la hramul bisericii.

Vremurile şi-au pus amprenta asupra acestor tarafuri şi fanfare, puţine dintre ele reuşind să supravieţuiască, să-şi păstreze repertoriul şi să-i convingă pe oameni să nu se îndepărteze de ritmurile transmise din generaţie în generaţie.

Festivalul este o remarcabilă lecţie  privind entitate culturală a poporului român, o întoarcere în timpurile în care românul petrecea, asculta şi trăia diferit.

Etnomuzicologul Marian Lupaşcu şi mai apoi muzicianul Grigore Leşe s-au alăturat acestui proiect cultural, pentru a ajuta la reînvierea acestor bijuterii ale muzicii tradiţionale.

În decursul anilor, audienţa totală a festivalului numărat câteva zeci de mii de oameni.

În anul 2015 Festivalul Tarafuri şi fanfare se află la cea de-a X-a ediţie. Cu acest prilej a fost gândită o ediţie maraton, un turneu al muzicii ţărăneşti: 10 tarafuri şi fanfare tradiţionale vor poposi timp de 10 zile, în cinci oraşe, pentru a sărbători cum se cuvine.

Itinerariul ediţiei aniversare a Festivalului este Bucureşti -  Sibiu -  Târgovişte – Craiova –Târgu Jiu.

Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, 29 august 2015, pe esplanada Teatrului Naíonal "Marin Sorescu" şi constă în organizarea unui târg tradiţional, la care vor fi prezenţi meşteri populari, recompunând atmosfera târgurilor de odinioară , precum şi reunirea muzicanţilor ţărani iscusiţi, tarafuri şi fanfare tradiţionale. Amfitrionul manifestării este muzicianul Grigore Leşe.