Acte utile
Consultare publică
Contact
Informaţii publice »
Comunicate
Remus Azoiţei, un virtuoz cu o tehnică fabuloasă la AmiTEA
Publicat: 15 februarie 2017, 09:17, Actualizat: 15 februarie 2017, 09:24

Remus Azoiţei, un virtuoz cu o tehnică fabuloasă la AmiTEA
JOI,  16  FEBRUARIE  2017,  ORA  18:00
Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia”
Întâlnirile AmiTEA
Invitaţi:

DIRIJORUL LUBNAN  BAALBAKI (LIBAN)
VIOLONISTUL  REMUS  AZOIȚEI
Moderatori:    

CONSTANTIN SECARĂ- Muzicolog
RAMONA BĂDESCU, PR–Filarmonica “Oltenia”

 

VINERI,  17  FEBRUARIE  2017,  ORA  19:00
Concert susținut de ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A FILARMONICII  “OLTENIA”
DIRIJOR
LUBNAN  BAALBAKI
LIBAN

SOLIST
REMUS  AZOIȚEI
vioară

În program:
Ludwig van Beethoven:
Simfonia nr. 7 în La major, op. 92
Piotr Ilici Ceaikovski:
Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 35   

***
Concepută în anul 1809, Simfonia a VII-a în La major, op. 92 de Beethoven a fost definitivată trei ani mai târziu, în celebra vară petrecută la Teplitz, unde Beethoven l-a cunoscut pe Goethe. Ecoul dramatismului simfoniilor anterioare (a III-a şi a V-a) se stinge, lăsând să se întrevadă într-o limpezime de cristal frumuseţea şi nobleţea atitudinii clasicizante.

***   
Compus în anul 1878, la Clarens, în Elveţia, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Ceaikovski s-a impus în repertoriul general datorită valorii sale incontestabile. Din acea vreme datează marea popularitate a acestei lucrări, care conţine cele mai reprezentative trăsături ale muzicii ceaikovskiene: lirism, debordantă inventivitate melodică şi o inspirată valorificare a elementelor muzicii populare. În anul 2009, Concertul pentru vioară de P. I. Ceaikovski a fost ales să ilustreze, ca leitmotiv, coloana sonoră a celebrului film “Le concert” (în regia lui Radu Mihăileanu).

Dirijorul LUBNAN  BAALBAKI
Născut la Beirut (Liban) în 1981, într-o familie de artişti, Lubnan Baalbaki a început să studieze vioara şi lăuta la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut, continuând apoi studiile teoretice (muzicologie) la Université Saint-Esprit din Kaslik (Liban).
Licenţiat în dirijat orchestră în anul 2009 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, Lubnan Baalbaki a obţinut diploma de master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Horia Andreescu. În cadrul aceleiaşi instituţii a urmat studii doctorale, avându-l coordonator pe prof. univ. dr. Dan Dediu. Teza sa de doctorat aprofundează tema “Psihologia relaţiei dirijor - orchestră”.
În 2013, Lubnan Baalbaki a devenit dirijor permanent al Orchestrei Simfonice Naţionale a Libanului, poziţie pe care o deţine şi în prezent.
 

Violonistul REMUS  AZOIȚEI
Numit de către revista britanică ”The Strad”  ”un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la vârsta de opt ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita ”Juilliard” School din New York, unde a avut șansa de a studia cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. 
În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Internaţional ”George Enescu”, concert preluat de către 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo.
În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii ”Enescu” din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o deține în continuare.
Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano din anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra.