Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
OTELLO de la «Scalla» și «Metropolitan Opera» New York, pe scena Operei Române Craiova
Afis
Publicat: 28 octombrie 2015, 09:42, Actualizat: 28 octombrie 2015, 09:56

 

«Venga la morte! E mi colga nell'estasi

Di quest'amplesso

Il momento supremo

(Să vină moartea ! Şi să mă culeagă în extazul acestei îmbrăţişări a momentului suprem!)

 

OTELLO – drama iubirii revine pe scena Operei Române Craiova, în cadrul Festivalului Internațional « Elena Teodorini », ediția a XIV-a

Joi, 29 octombrie, orele 19, Opera Română Craiova vă invită la o reprezentație a operei « Otello » de Giuseppe Verdi, cu o distribuție de înaltă clasă.

Pe scena Operei Române Craiova vor urca tenorul italian Francesco Anile (Otello) care împreună cu baritonul Ștefan Ignat (Iago) se întorc de la Metropolitan Opera New York, unde au realizat premiera aceleiași opere. Ȋn rolul Desdemonei li se alătură Nicoleta Ardelean, o soprană cu o impresionantă carieră internațională, soprană ce a fost aclamată pe scena celebrei Opere « La Scalla » din Milano.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Regia artistică îi aparține regizorului Rareș Zaharia (Franța), iar scenografia lui Răsvan Dragănescu.

Distribuţia:

Otello Francesco Anile (Italia), Iago – Ștefan Ignat (București), Cassio Liviu Indricău (București), Roderigo Bogdan Olaru, Desdemona Nicoleta Ardelean (Constanţa), Emilia Ljubica Vraneš (Serbia), Lodovico Sorin Drăniceanu, Montano Dragoș Drăniceanu, Un sol – Adrian Grădinaru.

 

Ȋși vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova

Otello este opera în 4 acte scrisă de Giuseppe Verdi pe un libret italian de Arrigo Boito. Având la bază piesa omonimă a lui William Shakespeare, penultima dintre lucrările lui Verdi a avut premiera pe 5 februarie 1887 la Teatrul Scalla din Milano.

Opera “Otello” își are acțiunea la sfârșitul anilor 1400 într-un orășel de pe coasta insulei Cipru și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.

Inițial Verdi alesese pentru operă numele de “Iago”, deoarece planul malefic al acestuia determină întreaga acțiune, dar și pentru că exista deja în operă un “Otello”, cel al lui Rossini. În final însă Giuseppe Verdi s-a răzgândit spunând: “Prefer să se spună că am luptat cu gigantul și am fost înfrânt, decât să mă ascund în spatele altui titlu.”

Pregătirile pentru debutul operei s-au desfășurat în mare secret, iar Verdi era atât de îngrijorat încât și-a rezervat dreptul de a anula punerea în scenă până în ultima clipă. Grijile sale nu și-au avut însă rostul întrucât premiera a avut un succes extraordinar, publicul entuziasmat rechemându-l  pe scenă de 20 de ori la sfârșitul spectacolului.

 

Vă așteptăm cu mare drag!