Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
La mulți ani Colegiului Carol I, un templu craiovean al educației!
Publicat: 20 mai 2020, 14:48, Actualizat: 20 mai 2020, 14:50

Au trecut 194 de ani de când doi foști elevi craioveni au pus bazele unei instituții de învățământ, ce avea să devină un colegiu de prestigiu atât la nivel național cât și internațional. Seriozitatea, munca și implicarea activă a elevilor și profesorilor au transformat numele acestei școli într-un simbol al performanței.

Numele mari care au stat în băncile Colegiului Național Carol I sunt dovada vie a excelenței promovate de-a lungul istoriei de dascălii unității de învățământ craiovene. Theodor Aman, Gheorghe Chitu, Gogu Constantinescu, Alexandru Macedonski, Nicolae Titulescu, Amza Pellea sau Tudor Gheorghe sunt doar câțiva dintre absolvenții Colegiului care au reprezentat România și Craiova pe plan național și internațional.

 

Pentru acești mari oameni, dar și pentru generațiile ce vor urma, cu toții avem datoria ca acest edificiu să rămână un punct de referință în educație. Chiar dacă astăzi se văd urmele trecerii timpului pe clădirea devenită simbol al Cetății Banilor, noi, autoritățile locale, avem cu atât mai mult responsabilitatea ca această instituție de învățământ să-și recapete splendoarea de altădată. Iar acest lucru este posibil grație eforturilor depuse, în ultimii doi ani, de specialiștii din Primăria Craiova. Seriozitatea cu care s-a lucrat în tot acest timp a făcut ca documentația privind reabilitarea clădirii centrale să ajungă pe masa Guvernului. Așteptăm, așadar, hotărârea executivului pentru ca forurile abilitate să demareze cât mai repede procedurile de achiziție și, implicit, să dea startul lucrărilor de consolidare pentru corpul central.

Și pentru că sportul este o componentă importantă a educației, anul acesta am redat colegiului, dar și craiovenilor, bazinul de înot după o reabilitare completă și aducerea lui la standardele anului 2020. Și nu ne vom opri aici! Ne vom implica în continuare în crearea celor mai bune condiții elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Carol I. Chiar în această perioadă se fac lucrări de reparații la clădirea care adăpostește cabinetul stomatologic.

Ne dorim din tot sufletul ca această clădire majestuoasă, ridicată și ctitorită de Regele Carol I, să recapete strălucirea de altădată, iar craiovenii să se bucure de această instituție cu multiple semnificații pentru istoria și cultura noastră.

Nu în ultimul rând, aș vrea să felicit profesorii și elevii care duc mai departe renumele colegiului și obțin, în fiecare an, performanțe notabile la concursurile școlare naționale și internaționale. Este dovada vie a respectului purtat de actuala generație față de personalitățile conturate, de-a lungul timpului, în acest templu craiovean al educației.

 

La mulți ani!

Mihail GENOIU

Primarul Municipiului Craiova