Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
Întâlnire trilaterală România - Bulgaria - Serbia la Craiova
Publicat: 24 aprilie 2015, 09:10

Craiova a găzduit vineri 24 aprilie 2015 o întâlnire trilaterală a reprezentanților guvernelor României, Bulgariei și Serbiei.

În cadrul evenimentului s-au discutat probleme legate de strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.

 

Tot  pe 24 aprilie 2015 a avut loc la Craiova şi o nouă şedință comună a guvernelor României și Bulgariei, conduse de Victor Ponta și respectiv de Boyko Borissov.

Obiectivele principale ale reuniunii interguvernamentale au vizat consolidarea dialogului bilateral în plan politic şi sectorial şi coordonarea poziţiilor în plan european și regional.

 

Agenda discuțiilor a fost axată pe modalități și proiecte concrete într-o serie de domenii de interes reciproc, în principal domeniul economic, al energiei, al transporturilor, al dezvoltării regionale, turismului,  afacerilor interne, justiției, telecomunicațiilor, politici sociale, agriculturii și industriei alimentare.

 

Au fost discutate şi proiecte concrete din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

 

O atenție deosebită a fost acordată coordonării în plan european, având în vedere obiectivele comune și pozițiile apropiate pe multiple dosare de actualitate, precum: consolidarea Uniunii Economice și Monetare, Planul Juncker, aderarea la spaţiul Schengen, Parteneriatul Estic.

 

În plan internaţional, cele două ţări sunt partenere în cadrul NATO și au interese şi abordări comune, cu accent în principal pe domeniul securităţii la Marea Neagră.Cu acest prilej a fost andosată o Declarație politică la nivelul celor două guverne și au fost semnate, între ministerele de resort din România şi Bulgaria, o serie de acorduri și protocoale în domeniul afacerilor interne, energiei, sănătății și situațiilor de urgenţă, fiscalităţii (evitarea dublei impuneri), turismului etc.

 

Ședința comună de guvern româno-bulgară a fost  precedată de o reuniune trilaterală, la nivel de prim-miniștri, între România, Bulgaria și Serbia.

 

Serbia a fost reprezentată de premierul Aleksandar Vucic.

 

Agenda de discuții a reuniunii trilaterale a cuprins stadiul și perspectivele cooperării în domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agendă digitală/telecomunicații și   proiectele care vor fi promovate în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

 

A fost analizată situația interconectării infrastructurii celor trei ţări (rutieră, cale ferată, conectare reţele de electricitate şi gaze), precum şi modalităţile de atragere de fonduri pentru finanţarea acestora. Procesul de aderare a Serbiei la UE și evoluţiile regionale de interes (Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic) au figurat, de asemenea, pe agenda de discuții.