Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
Gala tinerilor concertişti
Publicat: 7 octombrie 2015, 09:14, Actualizat: 7 octombrie 2015, 09:15

VINERI,  9  OCTOMBRIE,  ORA  19:00 / Gala tinerilor concertişti (I)
ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”
DIRIJOR: ALBERT  MAMRIEV  (ISRAEL)
În program:
Franz Liszt: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, G. 124
Franz Liszt: Sonata în Si minor pentru pian solo
Solistă: KANA  ITO  (JAPONIA)
Serghei Rahmaninov: Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian și orchestră, op. 18
 Solistă: XIAOXIAO  WEI  (CHINA)
Preţuri bilete: 15 lei; 10 lei (elevi, studenţi, pensionari)

    “...un mare spirit romantic...” (“Daily Telegraph”, Londra), Albert Mamriev este unul dintre cei mai reputaţi pianişti ai generaţiei sale, vestit pentru forţa expresiei, virtuozitatea şi muzicalitatea artei sale pianistice. Este fondator şi director artistic al concursurilor organizate în Germania - Neue Sterne International Piano Competition (Wernigerode) şi “Albert Mamriev” International Music Competition 2011 (Braunschweig). A fost membru în juriile Concursurilor Madrid International Piano Competition, Ústí nad Labem International Piano Competition, “Schumann” International Piano Competition, iar în prezent este profesor în cadrul Universităţii de Muzică şi Artă dramatică din Hanovra.

    Kana Ito s-a născut în anul 1991 și a început să studieze pianul de la vârsta de cinci ani. A absolvit Tokyo University of the Arts; și-a continuat studiile la Ecole Normale de Musique de Paris, sub îndrumarea prof. David Lively. A obținut importante premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I și Marele premiu la Chatou International Piano Competition  „Cécil EDEL-LATOS” (2011), Premiul II și Premiul „Ninetta Mangoni” la „Thalberg International Piano Competition” Napoli; în 2010, a fost recompensată cu o bursă de 3 ani oferită de Yamaha Foundation și a câștigat Premiul oferit de Primarul din Nagoya, Premiul Societății Nagoya-Napoli și ABC Music Award. Are numeroase apariții ca solistă în concerte cu orchestra sau în recitaluri camerale.

     Xiaoxiao Wei s-a născut în China, în anul 1995. A absolvit, în 2013, Colegiul Academic de Muzică din cadrul Conservatorului din Moscova, continuând să se perfecționeze aici sub îndrumarea prof. A. K. Sevidov. Are în palmares numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul II la „Balakirev Russian Piano Competition” (2011), Premiul I la „Wenzhou Piano Competition” (China, 2012), la Concursul Internațional de Pian „Origini și orizonturi” (2014), la „Holland International Piano Competition” și la „Lanzhou International Piano Competition” (2015). A susținut recitaluri în Rusia și China.

 ***
    Concertul nr. 1 în Mi bemol major, G. 124 de Liszt a fost prezentat în primă audiţie la 17 februarie 1853 la Weimar, unde Liszt - la pian şi Berlioz - la pupitrul dirijoral au marcat o primă versiune memorabilă a lucrării. În cadrul concertului se pot observa cu uşurinţă cele patru părţi care corespund, prin caracterul şi aşezarea lor în întreg, succesiunii părţilor din ciclul simfonic obişnuit. Finalizată în anul 1853, Sonata în Si minor este una dintre cele mai strălucitoare bijuterii ale literaturii camerale romantice. Departe de orice referinţă tematică cu caracter programatic, lucrarea nu se distinge nici printr-un titlu deosebit, nici nu conţine o prefaţare argumentativă şi nu dispune de vreo indicaţie specială care să facă aluzie la un subiect inspirat din literatură sau propriile amintiri ale compozitorului, aşa cum procedase el în marea majoritate a creaţiilor sale.

     Concertul pentru pian şi orchestră în Do minor nr. 2, op.18 reprezintă opus-ul definitoriu al lui Rahmaninov. Compusă între anii 1900-1901, lucrarea evidenţiază gândirea muzicală profundă a compozitorului, ce este subordonată în totalitate elementului dramatic. Structurile arhitectonice sunt "desenate" cu rafinament, în interiorul lor evoluând conflictul solist-ansamblu, caracterul concertant şi cel simfonic predominând alternativ. Partitura pianului, impresionantă prin amploare şi prin problematica estetică dezvoltată, este integrată în planul general al ansamblului cu concursul subtilelor mijloace orchestrale. Poate că toate aceste repere nu ar fi suficiente dacă nu ar exista acel extraordinar simţ melodic al autorului, filonul cantabil ce guvernează lucrarea şi o impune în conştiinţa auditorilor.

Documente ataşate: