Acte utile
Consultare publică
Contact
Craiova CityApp
Politica Urbană a României
Informaţii publice »
Comunicate
Concert simfonic ”Baroque & Classical Music Treasures”
Afis concert
Afis inatalnire Ami
Publicat: 28 martie 2017, 09:50, Actualizat: 30 martie 2017, 14:53

VINERI,  31  MARTIE  2017,  ORA  19:00

 

Concert simfonic

”Baroque & Classical Music Treasures”

Își dă concursul

ORCHESTRA  SIMFONICĂ 

A  FILARMONICII  “OLTENIA”

 

DIRIJOR

IVAN  ILIEV

 

SOLIȘTI

MINCHO  MINCHEV

vioara Stradivarius ”Baron Wittgenstein” 1716, violă

RĂZVAN  STOICA

vioara Stradivarius ”Queen ex-Ernst” 1729

 

În program:

Partea I:

Johann Sebastian Bach:

Concertul în Re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043

(durata: aprox. 16')

 

Wolfgang Amadeus Mozart:

Sinfonia concertante în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră, K. 364

(durata: aprox. 27')

Pauză

 

Partea a II-a:

Joseph Haydn: Simfonia nr. 104 în Re major (H: 1/104), ”Londoneza”

(durata: aprox. 28')

 

* Durata concertului: aprox. 71'

 

***

 

Violonistul MINCHO MINCHEV

 

Născut în 1950, în orașul Gabrovo (Bulgaria), renumitul virtuoz al viorii și pedagog Mincho Minchev s-a remarcat ca fiind cel mai tânăr finalist - alături de Piotr Janowski - la Concursul Internațional pentru Vioară ”Henryk Wieniawski” (ediția a V-a, 1967, Polonia). Este, de asemenea, laureat al Concursului ” Niccolò Paganini” (Italia), unde a obținut Premiul al II-lea la ediția a XVII-a, 1970 (Premiul I nu s-a acordat) și deținător al Premiului I la trei ediții ale Concursului Internațional ”Carl Flesch”.

A început studiul viorii la vârsta de patru ani, iar la nouă ani a evoluat pe scenă pentru prima dată. A debutat ca solist alături de mari orchestre simfonice la vârsta de treisprezece ani. Ani de-a rândul, Mincho Minchev a câștigat toate concursurile naționale pentru vioară, urmând ca pe parcursul carierei artistice să cânte pe toate scenele prestigioase de concert din întreaga lume. Este discipol al reputatului profesor Emil Kamilarov (la rândul lui laureat al Concursului ”Henryk Wieniawski”, ediția a II-a, 1952) și a urmat cursuri de specializare cu prof. Ifrah Neaman.

În 1977, Guvernul Bulgariei a cumpărat pentru tânărul violonist virtuoz aflat în plină ascensiune artistică vioara Stradivarius ”Baron Wittgenstein” 1716 (valorosul instrument aparținuse anterior lui John Corigliano Sr., fost concertmaestru al Filarmonicii New York).

Alături de cariera solistică de excepție, Mincho Minchev s-a afirmat și ca profesor de vioară: din 1990 - la Folkwang Hochschule (Essen, Germania), iar din 2005 - la Noua Universitate Bulgară (Sofia).

Deținător al titlului de Artist al Poporului, între anii 1975 - 1990 Mincho Minchev a fost solist al Filarmonicilor din Sofia și Varna.

Ca solist, a concertat alături de Royal Philharmonic Orchestra (RPO), London Symphony Orchestra (LSO), BBC, London Mozart Players, St Martin-in-the-Fields, St. Goldsmith Orchestra, Radio Suisse Romande, Orchestra Radio Moscova etc. A evoluat în săli de concert faimoase: Carnegie Hall (New York), Kennedy Center (Washington), Teatrul Bolșoi și Sala ”Ceaikovski” (Moscova), Festival Hall și Royal Albert Hall (Londra), Herkulessaal (München) etc. A colaborat cu dirijori faimoși, printre care Sir Charles Groves, Sir Nevil Mariner, Lenard Slatkin, Sir Alexander Gibson, Sir John Eliot Gardiner.

A realizat LP-uri și CD-uri pentru DECCA, Balkanton, Capriccio, Integral, WDR, Radio Sofia, Radio-Televiziunea Belgrad, Radio Geneva etc.

Mincho Minchev susține cursuri de măiestrie violonistică în Mexic, Cuba, Turcia, Grecia, Macedonia, Slovenia, Japonia, Coreea de Sud, Australia etc. Este membru în juriile unor renumite concursuri internaționale, precum ”Carl Flesch” (Anglia), ”Rodolfo Lipizer” (Italia), ”Ifrah Neaman” (Germania) ș. a.

Din 1992 susține cursuri internaționale de master la Arkutino (Bulgaria), cu sprijinul Ministerului Culturii și al Fundației ”Kiril și Metodiu”, iar din 1993 este director artistic al Academiei Internaționale de Vară de la Varna. Din 1994 deține statutul de președinte al Fundației ”Pancho Vladigerov” și pe cel de director al Asociației Internaționale ”Pancho Vladigerov” pentru pian și vioară. Din 2000, Mincho Minchev este director artistic al Festivalului ”Emil Ceakarov” (Burgas, Bulgaria).

 

Violonistul RĂZVAN  STOICA

 

 “Farmec pătrunzător și timbru răpitor, bravură tehnică ce îți taie respirația, intonație spumoasă…” …el va deveni unul dintre cei mai mari violoniști ai generației sale.”(Meunsteriche Zeitung)

Câștigator al Premiului ”New Talent” Bratislava 2013 și deținător al titlului de ”Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani”, cunoscut pentru “virtuozitatea sa, pasiunea și superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica desfășoară o carieră artistică impresionantă. Mânuindu-și cu pasiune instrumentul de la o vârstă fragedă, Răzvan Stoica a fost admis la Liceul de Muzica “George Enescu” din București, unde a studiat cu prof. Oliva Papa, dar și cu maeștrii Ștefan Gheorgiu și Modest Iftinchi. După absolvirea cursurilor liceale, și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), clasa prof. Ilya Grubert, și a participat la cursuri de măiestrie susținute de violoniștii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman. Tânărul violonist a câștigat peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul ”Perosi” (Tortona), olimpiadele naționale de interpretare instrumentală (România) și Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009, Razvan Stoica a obținut Premiul I “Strad Prize” (Salzburg, Austria). Ca și câștigător al acestui faimos concurs, Răzvan Stoica a primit vioara Stradivarius ”Queen ex-Ernst”, datând din anul 1729.

Răzvan Stoica a evoluat atât ca solist invitat, cât și în recitaluri - ca membru al “Duo Stoica” -  în Amsterdam (Royal Concertgebouw), Paris (Théâtre des Champs-Élysées), Brescia (Teatro ”San Barnaba”), Genova (Teatro ”Carlo Felice”), Palacio de Festivales (Santander) etc.

Repertoriul muzicii de cameră este o preocupare deosebit de importantă a violonistului Răzvan Stoica, astfel că în 1996 s-a alăturat sorei lui, pianista Andreea Stoica, spre a cânta în duetul de succes “Duo Stoica”.

Răzvan Stoica a realizat înregistrări foarte apreciate de critica de specialitate (Cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini și Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21 de Édouard Lalo, împreună cu Orchestra Academiei Beethoven din Cracovia). În 2012, Răzvan Stoica a semnat cu casa de înregistrări olandeză Aliud, primul disc apărut, “Capriccioso”, fiind vândut cu mare succes în întreaga lume.

Răzvan și Andreea Stoica (“Duo Stoica”) evoluează frecvent în concerte pe scene renumite, precum Gewandhaus (Leipzig), Het Concertgebouw (Amsterdam), Konzerthaus (Berlin) și Musikverein (Viena).

În vara anului 2014, ca invitat al Filarmonicii ”Oltenia”, violonistul Răzvan Stoica a fost protagonistul celei de-a doua ediții a proiectului artistic ”Turneu în Oraș”, prilej cu care a delectat publicul craiovean cu cinci concerte open air desfășurate sub genericul ”Magia Paganini”. Ulterior (octombrie 2014), a evoluat ca solist în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii ”Oltenia”, ca invitat în spectacolul ”Vivaldi Colours” susținut la Sala Polivalentă.

 

Dirijorul IVAN  ILIEV

 

„... un muzician foarte talentat şi un dirijor cu o temeinică pregătire profesională, stilul său de a dirija, de o energie debordantă, demonstrează stăpânirea excelentă a mijloacelor tehnice.” (prof. Julian Shew, Louisiana State University - U. S. A.)

Născut în Bulgaria, Ivan Iliev a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia; s-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Indiana University, 2003), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit, de asemenea, în S. U. A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana; în perioada 2006 - 2008 a urmat programul de studii doctorale al Universităţii de Stat din Louisiana, susţinând apoi teza de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Sofia.

În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Pleven a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii, valoarea performanţelor sale profesionale fiind unanim recunoscută de public şi de criticii de specialitate.

Printre alte ansambluri simfonice în fruntea cărora a evoluat pe parcursul carierei sale artistice, amintim: IUSB Philharmonic Orchestra, South Bend Chamber Orchestra, Louisiana State University Symphony Orchestra, Sarajevo Philharmonic Orchestra (Bosnia), Sofia Academic Symphony Orchestra, Shumen Philharmonic Orchestra, Stara Zagora Opera Orchestra, Plovdiv Philharmonic Orchestra, Pleven Philharmonic Orchestra (Bulgaria), Filarmonica “Oltenia” şi Opera Română - Craiova (România), Filarmonica Oradea, Tehran Symphony Orchestra (Iran). De asemenea, în 2016 a susținut un masterclass de dirijat orchestră la Conservatorul din Luxembourg.

A realizat înregistrări pentru radio şi televiziune (Concertele în Mi bemol major pentru trompetă de J. Haydn şi J. Hummel, cu Filarmonica din Sarajevo, 2004 şi 2005; Simfonia a II-a de J. Brahms, cu LSU Symphony Orchestra, 2007), precum şi un CD cu muzică barocă, la pupitrul Orchestrei de Cameră din Sofia (2001).

În prezent, Ivan Iliev este consultant artistic al Filarmonicii “Oltenia” Craiova; din 2015, în fruntea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii “Oltenia” la a cărei revigorare artistică a contribuit, susţine concerte atât în ţară, cât şi în străinătate (Serbia, Austria). Colaborează în calitate de dirijor invitat cu diferite orchestre simfonice din România şi din străinătate, iar printre proiectele sale viitoare se înscrie colaborarea cu Orchestra “Estro Armonico” (Luxembourg).

Ivan Iliev este autorul unor articole de specialitate, precum: “The Genesis of the Art of Orchestral Conducting in Bulgaria” (National Music Academy Almanac, Sofia, 2010); “Organization, Function and Structure of the Symphonic Orchestras in the United States” (“Musical Horizons”, Sofia, 2010); “Inside View on the Reality of the Performing Arts in Bulgaria” (“Culture Magazine”, Sofia, 2012). De asemenea, cărţile sale au fost publicate în Bulgaria şi România: “The Art of Orchestral Conducting in Bulgaria: Genesis and Development in the XX century” (“Ars”, Sofia, 2012); „The Symphony Orchestra - Myths and Reality” / „Orchestra simfonică - Mituri şi realitate” (AIUS, Craiova, Romania & “Ars”, Sofia, 2015).